Att jobba som lärling

Som skorstensfejare arbetar man inom brandskydd och energi. Det innebär att man rensar skorstenar från sot, rengör ventilationsanläggningar och kontrollerar eldstäder. Det är ett praktiskt och socialt yrke där dagarna mestadels tillbringas utomhus. Som skorstensfejare hjälper man kunderna med att minska brandrisken och att spara energi.

Flera av våra anställda har valt att byta karriär och börjat hos oss som lärling. Det innebär att man arbetar och får lön samtidigt som man utbildar sig. Det är ett snabbt sätt att komma i gång med ett givande yrke som erbjuder bra grundlön och förmåner.

För att utbilda sig till skorstensfejare går man som lärling hos oss med en av våra kunniga fejare. Samtidigt genomgår man en 20 veckors utbildning via MSB, som antingen görs på plats i Rosersberg utanför Stockholm eller på distans med närträffar. Utbildningen sker både teoretiskt och praktiskt och är främst inriktad på sotning. Du lär dig kunskaper i att rengöra värme och imkanalinstallationer. När utbildningen är klar kommer du även kunna ge rådgivning runt brandskyddstekninska, miljö-och energimässiga frågor.

Emil Franzén arbetar som lärling hos oss på Skorstensfejarna. Efter att ha arbetat som kock i många år bestämde han sig för att skola om sig till skorstensfejare. Han går som lärling sedan början av 2023 och är efter 20-30 veckor redo för egna sotningsuppdrag.

Vi berättar gärna mer om hur det är att gå som lärling hos oss - hör av dig om du är intresserad på info@skorstensfejarna.se

img

Våra partners

sbffStorstockholms brandförsvarfinspangvastra-sodermanlandstrangnas