VANLIGA FRÅGOR
Vilka frister gäller för sotning?
Kommunen du bor i bestämmer vilka intervaller som gäller för olika lokal eldstäder, värmepannor och imkanaler i storkök.
Det beror på var i landet du bor. Se under länkar på höger sida vad som gäller för din kommun.
Vilka frister gäller för brandskyddskontroll?
Idag finns det 2, 3 eller 6-årsintervall på brandskyddskontrollen. Detta styrs av vilken typ av eldstad och hur mycket man eldar i sin eldstad/värmepanna. Imkanaler storkök har fristen 2 år. Se vidare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Sotningstaxa
Taxan bestäms av kommun där du bor i. Den kan vara olika från kommun till kommun. Den handlas vid upphandlingen som sker med tidsintervaller som kommunen bestämmer. Gå till sidan med taxor.
Tjärbildning?
Det vanligaste sättet för att tjära bildas är att man eldar fel eller använder sig av för blöt ved. Det finns två sätt att få bort tjäran: Du kan använda den kemiska vägen "Protektor" genom att använda Protektor så släpper tjäran när man använder detta vid eldning. Eller så tar man bort det med en roterande kätting. Kontrollera torrheten på bränslet genom att ta två vedklampar och slå dessa mot varandra. Då ska det "klonka" - låta lite ihåligt. Om det inte gör det är det inte tillräckligt torrt. Du ska heller inte elda något annat än ved.
Taksäkerhet
Det är väldigt vikigt att sotar´n har en säker arbetsplats. Det ska finnas markstege, glidskydd till
markstegen, takstege. Vissa hus kräver mer takskydd. Läs mer om detta.
Sotkärl
Ett sotkärl skall finnas bredvid eldstaden så att vi kan lägga i sot och aska i den. Den ska vara av obrännbart material och ha ett lock.